Laji

[tabby title=”Lyhyesti”]

Pelin alku

Peli lähtee käyntiin aloituspotkulla, joka potkaistaan yleensä mahdollisimman syvälle vastustajan kenttäpuoliskolle. Vastaanottava joukkue palauttaa sitä niin pitkälle kuin pystyy ja aloittaa siitä pisteestä oman hyökkäysvuoronsa.

Mitä hyökkäys yrittää?

Hyökkäysvuorossa olevan joukkueen tehtävä on edetä neljällä yrityksellä vähintään 10 jaardin (n. 9.1 metriä) matka. Jos se siinä onnistuu se saa uudet 4 yritystä edetä seuraavat 10 jaardia.

Tavoitteena on edetä aina vastustajan maalialueelle saakka ja tehdä näin maali, eli touchdown.

Mitä puolustus yrittää?

Puolustavan joukkueen tehtävä on luonnollisesti pyrkiä estämään tämä eteneminen. Jos hyökkäävä joukkue ei neljällä yrityksellä saa tuota kymmenen jaardin matkaa täyteen, siirtyy hyökkäysvuoro vastustajalle. Tämän vuoksi neljäs yritys käytetäänkin yleensä siihen, että potkaistaan pallo mahdollisimman pitkälle vastustajan kenttäpuolella, jotta sillä olisi mahdollisimman pitkä matka edettävänä maalialueelle.

Heitto- vai juoksupeli?

Eteneminen voi tapahtua heittopelillä, jolloin hyökkäysten linjamiesten on pystyttävä antamaan pelinrakentajalle tarpeeksi aikaa vapaan laitahyökkääjän löytämiseeen ja pallon heittämiseen.

Toinen vaihtoehto on juoksupeli, jossa pelinrakentaja antaa pallon keskushyökkääjälle, joka pyrkii etenemään juoksemalla, turvautuen muiden pelaajien blokkeihin.

Mistä seuraava yritys lähtee liikkeelle?

Jos pelaaja taklataan, lähtee hyökkäävän joukkueen seuraava yritys siitä kohtaa. Jos taas laitahyökkääjä ei saa kiinni pelinrakentajan heittoa, vaan se putoaa maahan, lähtee hyökkäävän joukkueen seuraava yritys samasta paikasta kuin edellinenkin.

Pisteidenteko

Touchdown:
Mikäli joukkue onnistuu tekemään touchdownin, saa se kuusi pistettä ja yhden mahdollisuuden yrittää, joko yhtä tai kahta lisäpistettä:

  • yhden pisteen saa potkaisemalla pallon sisään maalihaarukasta ja
  • kaksi pistettä kuljettamalla pallon maalialueelle tai vastaanottamalla sen siellä.

Potkumaali (tai kenttämaali):
Mikäli näyttää siltä, että joukkue ei pääse maalialueelle saakka, mutta on lähellä sitä,  se voi yrittää neljännellä yrityksellään tehdä kolmen pisteen arvoisen potkumaalin, potkaisemalla pallon sisään maalihaarukasta.

Omamaali:
Amerikkalaisessa jalkapallossa myös omamaali on mahdollinen ja se syntyy, kun hyökkäävä pelaaja taklataan pallon kanssa omalle maalialueelleen. Tästä taklaava, eli puolustava joukkue saa 2 pistettä.

[tabby title=”Pidempi versio”]

[display-posts include_content=”true” post_type=”page” id=”3445″]

 

[tabby title=”Jenkkifutis Suomessa”]

[display-posts include_content=”true” post_type=”page” id=”3447″]

 

[tabbyending]