Pidempi versio

Amerikkalainen jalkapallo

Amerikkalaiseen jalkapalloon liittyy varsin paljon ennakkoluuloja: Uskotaan, että kaikki pelaajat ovat suuria, kolmemetrisiä ja 200-kiloisia mörköjä, eikä pelissä pärjää lyhyen tai ohuen varren omaavat yksilöt, tai että koko peli on vain yhtä piirretyistä elokuvista tuttua kasaan juoksemista. Onneksi asiat eivät kuitenkaan ole aivan niin. Amerikkalainen jalkapallo on nimittäin siitä erilainen pallopeli, että siinä löytyy pelipaikka kaikille ruumiinrakenteesta riippumatta.

Pelin alku

Peli lähtee käyntiin aloituspotkulla, joka potkaistaan yleensä mahdollisimman syvälle vastustajan kenttäpuoliskolle. Vastaanottava joukkue palauttaa sitä niin pitkälle kuin pystyy ja aloittaa siitä pisteestä oman hyökkäysvuoronsa.

Mitä hyökkäys yrittää?

Hyökkäysvuorossa olevan joukkueen tehtävä on edetä neljällä yrityksellä vähintään 10 jaardin (n. 9.1 metriä) matka. Jos se siinä onnistuu se saa uudet 4 yritystä edetä seuraavat 10 jaardia.

Tavoitteena on edetä aina vastustajan maalialueelle saakka ja tehdä näin maali, eli touchdown.

Mitä puolustus yrittää?

Puolustavan joukkueen tehtävä on luonnollisesti pyrkiä estämään tämä eteneminen. Jos hyökkäävä joukkue ei neljällä yrityksellä saa tuota kymmenen jaardin matkaa täyteen, siirtyy hyökkäysvuoro vastustajalle. Tämän vuoksi neljäs yritys käytetäänkin yleensä siihen, että potkaistaan pallo mahdollisimman pitkälle vastustajan kenttäpuolella, jotta sillä olisi mahdollisimman pitkä matka edettävänä maalialueelle.

Heitto vai juoksupeli?

Eteneminen voi tapahtua heittopelillä, jolloin hyökkäysten linjamiesten on pystyttävä antamaan pelinrakentajalle tarpeeksi aikaa vapaan laitahyökkääjän löytämiseeen ja pallon heittämiseen.

Toinen vaihtoehto on juoksupeli, jossa pelinrakentaja antaa pallon keskushyökkääjälle, joka pyrkii etenemään juoksemalla, turvautuen muiden pelaajien blokkeihin.

Mistä seuraava yritys lähtee liikkeelle?

Jos pelaaja taklataan, lähtee hyökkäävän joukkueen seuraava yritys siitä kohtaa. Jos taas laitahyökkääjä ei saa kiinni pelinrakentajan heittoa, vaan se putoaa maahan, lähtee hyökkäävän joukkueen seuraava yritys samasta paikasta kuin edellinenkin.

Pelipaikoista

Pelipaikat ovat hyvin erilaisia ja vaativat pelaajilta eri ominaisuuksia. 80 kiloisesta kulmapuolustajasta ei ole esimerkiksi paljoa apua linjamiehen tontilla pelinrakentajan suojaamisessa, eikä 120 kiloinen linjamies pysty kovinkaan ketterästi puolustamaan tuulennopeita laitahyökkääjiä vastaan.

Kentällä on yhtäaikaa 11 pelaajaa molemmista joukkueista ja nämä ovat usein erikoistuneita pelaamaan vain omaa pelipaikkaansa. Voidaan sanoa, että joukkueessa on siis 22 pelipaikkaa, ja usein vielä omat erikoismiehet esimerkiksi potkujoukkuiessa. Suomen sarjoissa näkee silti vielä, pienien harrastajamäärien vuoksi, paljon useammalla pelipaikalla pelaavia pelaajia, joiden on jaksettava raataa molemmin puolin palloa.

Hyökkäyksen keskellä näemme C:llä merkityn keskimmäisen linjamiehen eli sentterin. Hänen molemmilla puolillaan on kaksi OL-kirjaimilla merkittyä hyökkäyksen linjamiestä. He muodostavat yhdessä hyökkäyksen linjan. Sentterin takana on pelinrakentaja, eli QB, joka vastaanottaa sentterin antaman aloitussyötön ja joko antaa pallon takanaan oleville keskushyökkääjille (RB) tai heittää sen kentän laidalla kuvioitaan juokseville ulommille laitahyökkääjille (WR) taikka vahvempirakenteiselle sisemmälle laitahyökkääjälle (TE).

Puolustuksen puolella näemme juoksupelejä tukkimaan ryhmittyneet, tai heittopelin ollessa kyseessä pelinrakentajan perään ryntäävät, puolustuksen linjamiehet (DL). Heidän takanaan ovat LB-kirjaimilla merkityt tukimiehet, jotka saattavat heittopeleissä joko rynnätä pelinrakentajan perään, eli blitsata, taikka pudottaa omalle alueelleen peittämään laitahyökkääjien kuvioita. Kentän reunoilla ovat CB-kirjaimilla merkityt kulmapuolustajat, jotka puolustavat laitahyökkääjiä vastaan joko varjostamalla mies-miestä-vastaan tai pudottamalla omalle sovitulle alueelleen. Takimmaisina ovat vahvan puolen takapuolustaja (SS) ja heikon puolen takapuolustaja (FS). He puolustavat kulmapuolustajien tavoin jotakuta pallon vastaanottajaa vastaan mies-puolustuksella tai pudottamalla ennalta sovitulle alueelleen. Vahva puoli määräytyy yleensä sen mukaan kummalla puolella kenttää hyökkäyksellä on enemmän laitahyökkääjiä ja tavallisesti SS ryhmittyy sille puolelle. Jos kyseessä on juoksupeli, pyrkivät kaikki puolustajat taklaamaan pallonkantajaa ja hyökkäyksen pelaajat vastaavasti blokkaamaan tälle tilaa. Hyökkäyksen pelaajat eivät kuitenkaan saa tarttua käsillään puolustajiin, joilla puolestaan on oikeus käyttää käsiään melkeinpä miten vain riuhtoessaan itseään vapaaksi.

Hyökkäys voi kuitenkin halutessaan käyttää paljon erilaisia aloitusmuodostelmia, jolloin puolustuksen on myös reagoitava vaihtamalla omia pelaajiaan, tai vähintään sijoittumistaan. Hämäys on myös olennainen osa amerikkalaista jalkapalloa. Pelinrakentaja saattaa vain olla antavinaan pallon keskushyökkääjälle ja heittääkin pallon laitahyökkääjälle. Tämän vuoksi puolustajat eivät voi ennakoida keskushyökkääjän kimppuun liian kärkkäästi.

Muodostelmien vaihtaminen sekä sopivien pelien kutsuminen vastustajaa vastaan, niin hyökkäyksen kuin puolustuksen näkökulmasta, tekeekin pelistä äärimmäisen taktisen. Kumpikin valitsee ennen pelin käynnistymistä suunnitelmansa, ja aloitussyötön jälkeen katsotaan miten oma siirto ja sen toteutus on purrut vastustajan taktiikkaa vastaan. Vastustajan taktiikkaa ja painotuksia opiskellaankin etukäteen hyvin paljon mm. videoiden kautta ja oma systeemi pyritään hiomaan mahdollisimman sopivaksi sitä vastaan. Todellista nurmikenttien shakkia siis.

Pisteiden teko

Touchdown:
Mikäli joukkue onnistuu tekemään touchdownin, saa se kuusi pistettä ja yhden mahdollisuuden yrittää, joko yhtä tai kahta lisäpistettä:

  • yhden pisteen saa potkaisemalla pallon sisään maalihaarukasta ja
  • kaksi pistettä kuljettamalla pallon maalialueelle tai vastaanottamalla sen siellä.

Potkumaali (tai kenttämaali):
Mikäli näyttää siltä, että joukkue ei pääse maalialueelle saakka, mutta on lähellä sitä,  se voi yrittää neljännellä yrityksellään tehdä kolmen pisteen arvoisen potkumaalin, potkaisemalla pallon sisään maalihaarukasta.

Omamaali:
Amerikkalaisessa jalkapallossa myös omamaali on mahdollinen ja se syntyy, kun hyökkäävä pelaaja taklataan pallon kanssa omalle maalialueelleen. Tästä taklaava, eli puolustava joukkue saa 2 pistettä.

Peliaika

Peliaika miesten sarjoissa on neljä kertaa 12 minuuttia. Kello kuitenkin katkeaa aina, jos heitto epäonnistuu, tulee pistesuoritus tai rangaistus, tai kun pallonkantaja juoksee yli sivurajasta. Kello lähtee tilanteesta riippuen uudelleen käymään joko aloitussyötöstä tai siitä hetkestä kun tuomari on asettanut sen paikoilleen uutta yritystä varten. Kellon voi katkaista myös aikalisän avulla, joita molemmilla joukkueilla on 3 kappaletta per puoliaika. Ottelun loppupuolella tappiolla oleva joukkue joutuukin etenemisen lisäksi miettimään myös, miten se saisi pysäytettyä kellon tikittämisen. Tämän vuoksi takaa-ajava joukkue harvoin kutsuu enää juoksupelejä ja kopin napanneet laitahyökkääjät pyrkivät ulos sivurajasta heti, kun tie vastustajan maalialuetta kohti näyttää suljetulta.