Takakentällä hyvä ryhmä kasassa

  • admin
  • 22.11.2017
  • Kommentit pois päältä artikkelissa Takakentällä hyvä ryhmä kasassa

Jaguaarien sopimustilannetta avataan tontti kerrallaan. Ensimmäisenä esittelyvuorossa puolustuksen takakentän pelaajat.

Luukonen ja Roininen jatkavat kulmapuolustajina

Jenkkifutiksessa päävastuu heittopuolustuksesta kuuluu puolustuksen takakentän pelaajille. Kulmapuolustajat ovat näistä laitimmaisia ja sijoittuvat ulompia laitahyökkääjiä vastaan. Englanninkielinen termi kulmapuolustajalle on cornerback, josta tulee myös pelipaikan lyhenne CB. Voit tutustua kulmapuolustajan pelipaikkaan enemmän videolta.

Kulmapuolustajan paikalla kriittisimpiä taitoja on heitonpuolustaminen mies-miestä vastaan tilanteissa. Mikäli miespuolustus ei onnistu, pääsee vastustaja rokottamaan puolustusta aivan liian helpolla. Juoksupuolustamisessa kulmapuolustajalta tulee löytyä taito olla päästämättä vastustajan pallonkantajaa itsensä ulkopuolelle, sillä muutoin pallonkantaja voi löytää sivurajan vierestä vapaan juoksukaistan aina maalialueelle asti. Tämä ulkovastuun pitäminen onnistuu cornerilta, kun hänen hallussaan ovat laitahyökkääjän blokista irtautuminen,  oikean taklauskulman haku sekä taklaustekniikka.

Jaguaarien tilanne on hyvä, sillä viime kaudella 1.divisioonassa pelanneet Kristian Luukkonen ja Vertti Roininen hallitsevat nämä asiat hyvin ja jatkavat Jaguaarien vuoden 2018 edustusjoukkueessa.  Luukkosen ja Roinisen jatkon ansiosta Jaguaarien ei tarvitse jättää mitään heittopuolustusvaihtoehtoja pois pelikirjastaan tai turvata syvää selustaa ”turhaan” useammalla miehellä. Mikko Sammaleen neljän vuoden opissa Luukkosesta kehkeytyi myös yksi joukkueen varmimmista taklaajista.

Kristian Luukkonen. Kuva: The Hilarious Hobbit
Vertti Roininen. Kuva: The Hilarious Hobbit

 

Nuoret takapuolustajat tekevät comebackin

Mathias Suutari

Takapuolustustajat, eli safetyt ovat taaimmaiset puolustuksen takakentän pelaajat, jotka sijoittuvat hieman keskemmälle kenttää. Takapuolustajat jaetaan tavallisesti vielä vahvan puolen takapuolustajaan (Strong safety) ja heikon puolen takapuolustajaan (Free safety).  Vahvalla puolella tarkoitetaan yleensä sitä kenttä puoliskoa (vasenta tai oikeaa), jolla on enemmän hyökkääjiä. Strong safety asettuu vahvalle puolelle, jossa on enemmän hyökkääjiä ( = enemmän blokkaajia). Etenkin hänen täytyy olla riittävän vahva voittamaan blokkaajansa ja tekemään taklauksia juoksuhyökkäystä vastaan. Kuitenkin hänellä täytyy olla riittävästi nopeutta, jotta hän pystyy puolustamaan sisintä laituria vastaan heittopeleissä. Tämä rooli on kuin tehty Jaguaareihin palaavalle Lenni Syrjäselle. Syrjänen on vahva taklaaja ja urheilullinen pelaaja, joka vastasi viime vuonna myös Jyväskylän toisen asteen urheilulinjalla opiskelevien jenkkifutarien LIV-valmennuksesta.  Samalla hän on kuitenkin myös nopea ja ketterä heittopuolustaja.

Heikonpuolen takapuolustajan pitää myös pystyä tarvittaessa taklauksiin, mutta hänen tehtävänsä painottuu enemmän heittopuolustamiseen. Tällä paikalla Jaguaareissa nähdään kentille palaava Mathias Suutari, joka on joukkueen parhaimpia, ellei paras, alueen puolustamisessa ja kykenee näissä tilanteissa usein myös syötönkatkoihin. Tsekkaa videolta lisää takapuolustajien paikalta.

Jaguaarien takakentän tilanne on siis jo tässä vaiheessa offseasonia hyvä. Jokaiselle pelipaikalle löytyy nuori, urheilullinen pelaaja, jolla on jo runsaasti jenkkifutisvuosia takanaan, ja jonka vahvuudet sopivat pelipaikan vaatimuksiin.

Jaguaarit julkaisee loppuvuoden aikana lisää sopimusuutisia.

-->